Een mooie, exotische dessertwijn van Sud-Quest in Gascogne.
Aantal: | 1 |
Founded in 1912, Domaine Tariquet is now run by the third generation of winemakers, after Armagnac producer Pierre Grassa and his son Yves. When Yves Grassa planted grape varieties such as chardonnay and sauvignon blanc on his father's vineyards 25 years ago, Pierre feared that he would have to drink unsellable wines from his son Yves for the rest of his life.
The white and rosé wines of Domaine Tariquet in the Gascony are a great success worldwide. Key factors: a dedicated family and the latest techniques. The company is also the largest white wine producer in one appellation in France and is characterized by fresh, pure and accessible wines.
The Gascony is the region of the classic distillates Armagnac and Bas-Armagnac, based on grapes such as ugni blanc, folle blanche and colombard. With the rise of dry white wines and better techniques of winemaking, the region's producers have switched to white on a large scale. The local grapes ugni blanc and colombard have remained, and are supplemented with specimens from elsewhere, such as sauvignon blanc and gros manseng,and even chardonnay. Fresh white wines are made from these grapes; not only dry, but also sweet, with a mild and at the same time beautiful fresh character.
Very elegant sweet wine, beautifully balanced by the beautiful acidity. In the scent exotic fruit, in the taste mango, quince, apricots, beautiful rich and sweet, but by the acidity of the manseng also deliciously fresh, exotic but not heavy, lively and tasteful, beautiful length. For this sweet wine is used the local petit manseng, known for among other things the special sweet wines of Jurançon. The wine is so named because it must be protected from the last, greedy thrush (grives). They come down to the sugary grapes, which for this wine get their beautiful concentration for this wine. A wine made only in very small quantities. Serve well cold with a light dessert, fruit salad or tarte tatin. Also delicious with apple pie, stroopwafel ice cream and other desserts based on white fruit.
Species: sweet wine
Appelation: AOC Côtes de Gascony
Grape variety(s): 100% petit manseng
Alcohol: 11.5%
Year: 2016
Wood education: No, on stainless steel barrels.
Origin: Gascony
vader, vreesde Pierre dat hij de rest van zijn leven onverkoopbare wijnen van zijn zoon Yves zou moeten drinken.
De Gascogne is de streek van de klassieke destillaten Armagnac en Bas-Armagnac, op basis van druiven als ugni blanc, folle blanche en colombard. Met de opkomst van droge witte wijnen en betere technieken van wijnmaken zijn de producenten in de streek op grote schaal overgestapt op wit. De lokale druiven ugni blanc en colombard zijn gebleven, en worden aangevuld met exemplaren van elders, zoals sauvignon blanc en gros manseng,en zelfs ook chardonnay. Van deze druiven worden frisse witte wijnen gemaakt; niet alleen droge, maar ook zoete, met een mild en tegelijk mooi fris karakter.
Heel elegante zoete wijn, prachtig in balans door de mooie zuren. In de geur exotisch fruit, in de smaak mango, kweepeer, abrikozen, mooi rijk en zoet, maar door de zuren van de manseng ook heerlijk fris, exotisch maar niet zwaar, levendig en smaakvol, mooie lengte. Voor deze zoete wijn wordt gebruik gemaakt van de lokale petit manseng, bekend van onder andere de bijzondere zoete wijnen van Jurançon. De wijn is zo genoemd omdat hij moet worden beschermd tegen de laatste, gulzige lijsters (grives). Ze komen af op de suikerrijke druiven, die voor deze wijn aan de stokken hun mooie concentratie krijgen. Een wijn die slechts in zeer kleine hoeveelheden wordt gemaakt. Goed koud serveren bij een licht dessert, fruitsalade of bij tarte tatin. Ook heerlijk bij appeltaart, stroopwafelijs en andere toetjes op basis van wit fruit.
Soort: zoete wijn
Appelation: AOC Côtes de Gascogne
Druivenras(sen): 100% petit maseng
Alcohol: 12,5%
Jaartal: 2016
Houtopvoeding: Nee, zeven maanden lang in thermogeregeerde roestvrijstalen vaten. .
Herkomst: Gascogne